Fredspristagaren 2007 och Förenta Staternas 45e Vice President Al Gore med Erik Bolinder, VD och grundare av Klick Data AB den 15 oktober 2008Fredspristagaren 2007 och Förenta Staternas 45e Vice President Al Gore med Erik Bolinder, VD och grundare av Klick Data AB den 15 oktober 2008När Al Gore besökte Stockholm den 15 oktober 2008 (arrangerat av Thinking Green) så fick undertecknad inspiration tillsammans med 1200 andra i publiken. När Gud mer eller mindre abdikerat i en sekulariserad värld kliver Al Gore fram på scenen och drar sitt världsberyktade bildspel i Apples presentationsprogram KeyNote. En skeptisism infinner sig med bakgrund av budskapet. Presentationen, en uppdaterad variant av filmen An inconvinient Truth om den globala koldioxidökningen och dess effekter på klimatet och hotet mot vår jordliga existens inom en alltför skräckinjagande framtid griper tag i åhörarna som bänkat sig. Många är där efter ett djupt hack i plånboken för entrebiljetterna för att se HONOM.

 

Att verka i sin gärning för något större än sig själv är inte alla människor förunnat. Alla som dagligen går till sina jobb och lever sina många gånger inrutade liv i den omtumlade värld vi lever i behöver både ofta och regelbundet lyfta blicken och se helheten.

När Al Gore besökte Stockholm den 15 oktober 2008 (arrangerat av Thinking Green) så fick undertecknad inspiration tillsammans med 1200 andra i publiken. När Gud mer eller mindre abdikerat i en sekulariserad värld kliver Al Gore fram på scenen och drar sitt världsberyktade bildspel i Apples presentationsprogram KeyNote. En skeptisism infinner sig med bakgrund av budskapet. Presentationen, en uppdaterad variant av filmen An inconvinient Truth om den globala koldioxidökningen och dess effekter på klimatet och hotet mot vår jordliga existens inom en alltför skräckinjagande framtid griper tag i åhörarna som bänkat sig. Många är där efter ett djupt hack i plånboken för entrebiljetterna för att se HONOM.

I bildslide efter bildslide maler Al Gore ner allt motstånd om att det inte kan vara möjligt att jorden är på väg mot en av människan skapad katastrof. Det patos som faktan om miljöförstöringen och den kolbaserade livsmönster, som vi är alla innässlade i, ackompanjeras i den fulla salongen i Nacka Factorys lokal med Al Gores pedagogiska och stumtals bombastiska framträdarförmåga och gör kvällen gastkramande intressant.

Vid ett läge- i nyckelbilden om hur temperaturen följt koldioxidutsläppen och är på väg skyhigh rakt upp- krackelerar han i sin oro över världens tillstånd och hans smärta över läget väller ut i känslomässighet i en gråtliknande attack. Som han i nästa andetag ber om ursäkt för, då han menar att kanske hans personliga engagemang och känsloyttring skymmer och hindrar budskapet han vill framföra att nå mottagarna- världsopinionen.

>Som VD på Klick Data, som bidrar till miljöförbättringen genom att dagligen minska utsläppen med tonvis med CO2 som aldrig släpps ut av alla människor som lär sig sina professionella kunskaper via vår succéplattform Klickportalen K3 utan att behöva ta sig via oljedrivna transportmedel till klassrummsundervisning, är jag förvisso glad över att vi är på rätt spår i rätt bransch i en tid som har kommit, men ändå bekymrad över lägets allvar. Men det är bara att (ursäkta den oljebaserade metaforen) gasa på och ta kraft ur Al Gors retorik och budskap och fortsätta. Fler måste med på tåget.

Han ger hopp om en ljusare framtid genom att förklara att moraliska segrar har mänskligheten varit fulla av- Mandela i Sydafrika, kriget mot fascismen under 2:a världskriget, segrarna mot allhanda sjukdomar som forskningen tagit fram och segern mot ozonhålets förstoring genom kloka politiska beslut i slutet av 90-talet att globalt förbjuda freoner. Och inte minst Gandhis ickevåldsprinciper som fick britterna att överge kolonin Indien i slutet av 40-talet.

Att vi inte skulle vinna kriget mot ett oljeberoende konsumtionssamhälle är i Al Gores retorik osannolikt, även om tiden är mycket knapp.

Hemvändandes i min Audi A2 1.2 TDI Diesel (86 CO2/km och 0,3L/mil) inser jag att även vi som redan har förstått och konverterat till återvinningsreligionen och ickefossilsamhället i Al Gores fotspår inte är perfekta. Vi som har fattat, och vi är många och i ökande skala, får även vi alla till mans miljöbovsåterfall (MBÅ). Precis som alkoholisten blir på fyllan trots att han blivit medveten om att han har problem och gått med AA. Även om jag själv reviderade min egen livsstil från de värsta synderna i början av 2007 (bilval, energival hemma, långdistansflygresegränser, Sodastream, helhetstänket osv.), efter den som förtalare Andreas Carlgren kallade den viktiga hösten 2006- när allt i miljödebatten kom på plats och blev en mediahändelse som tog tag i oss (mycket tack vare Al Gore) , så är det en process med bakslag även på det privata planet.
Om min familjs energiåtgång minskade ca. 40% från år 2006 till 2007 så har den inte fortsatt minska i samma takt från 2007 till 2008. Mediauppmärksamheten har dragit vidare till subprimerelaterade händelser. Den har om inte stannat av, så klingat av. Ibland gör jag felaktiga miljöval och glömmer välja rätt. Men det finns ingen återvändo. Processen måste fortgå. Vi måste bli påminda som omöjliga poplåtar som inte går ut ur huvudet (typ Makarena) om att fortsätta på rätt spår. Igen och igen.
I det lilla planet och i det stora. Kan vi börja hos oss själva och även fortsätta jobba mot energiomställningen så skall vi göra det på dagligbasis klan det hända i det stora perspektivet. Utan detta arbete som Al Gore påminner oss om i sin makroperspektivpresentation så tar vi oss inte bort från stupet annat än med egen kraft.

Erik Bolinder
VD
Klick Data AB (publ)

PS. När en utländsk inflygen prinsessa som var med på seminariumet i VIP-lougen med egna livvakter åker ut ur samma garage som jag från seminariet i sin gigantiska gashazzler till Range Rover undrar man om hon sitter därinne i sin komfort och reflekterar över sitt egen livsstil i samhällstoppen.
Vem blir första svenska miljardären att öppet visa upp en ekologisk och sparsam livsstil? När jag nån gång får/tar tid över till författande så kommer min nya bok heta How to live a as a multimillionaire with style in the postcarbonoxide timeage- a guideline to the ecorich.
Om samhällstoppen ändrar sitt vräkiga beteende och börjar think small/show small så kommer accelerationen mot ett hållbart samhälle baserat på förnybar energi att ta ännu högre fart. (Här har du din chans till revansch efter all smörja du åkt på för att varit konsekvent optimst under börsraset Christer Gardell!) Det måste nämligen börja i toppen.
Det är inte Al Gores känsloutbrott i sitt engagemang som hindrar honom i hans mission- det är hans egen elräkning i Nashville (221000 kW- 20 ggr mer än genomsnittsamerikanen år 2006) och antal bilar i garaget som gör det och skiljer honom från Mahathma Gandhi. Man måste leva som man lär. Al Gore har 100% rätt i sak, 100% dedikerad med hjärtat och visionen, en bländande talare som håller publiken i sitt grepp varje sekund i 2 timmar och 27 minuter, men inte i 100% i personlig handling. Dagen när Jay Leno går fram till Kev i bandet i Jay Leno Show och berättar att han vaknade i morse och åkte till skroten med alla lyxbilar han har eller ställt in dem i ett museum och åker miljövänligt - då kommer det hända saker. Eller när Jerry Seinfeld ber om ursäkt för de 35 Porsche han har skaffat sig i eget privat garage i NY och i handling skaffat 1 st hybridbil- då kommer det bli kursändring. När en rapstjärna lånar en Prius i sin MTVvideo och sprutar Sodastream och inte Chrystalchampagne över de heta chicksen osv. Då finns det modeller att leva upp till för alla somser upp till dem på toppen och vill ta efter beteendet samhällsstegens toppskikt.
Innan dess är det snygga PowerPoint/Keynotepresentationer, en good feelingkväll och fragmentala marginalsmåförändringar i koldioxidsamhället som gäller.
Oaktat kritiken så anser jag att fredspristagaren Al Gore är en av de viktigaste och mest betydelsefulla människorna på jordklotet. Den 15 oktober 2008 hade jag förmånen att se honom, skaka hand med honom, plåtas tillsammans med honom (för mammas skull...not) och lyssna på honom. Den 16 oktober 2008 och framåt deltar jag ännu mer i engagemanget för en bättre återvinningsenergibaserad värld i handling. Men jag kommer ha ett antal MBÅ i denna process. DS.