Wozniak och BollinderIngen har undvikit att Apple lanserat iPad. Klick Datas VD Erik Bolinder var i San Francisco vid lanseringen och har känt, klämt och använt "paddan" i några veckor och är helt övertygad om dess framtida succé. Totalt. Klipp ut och citera mig i framtiden, men det är en lågoddsare att det skulle bli något annat.

- Det är den sexigaste maskin som datavärlden i sitt kollektiva fokus med Apple i spetsen framtagit hittills. Det går att ha invändningar och försöka rationellt argumentera emot maskinen, men det är som att försöka övertyga någon att ett trestjärnigt hotell är bättre än ett femstjärnigt. Det är en upplevelse och en omedelbar insikt om att du upplever en ny era inom datorvärlden och det kommer få långtgående konsekvenser. Du kan argumentera om sängens placering, TV-utbudet och antal löpmaskiner i ett annat hotell, men ett femstjärnigt hotell är en helt annan upplevelse än ett trestjärnigt. Punkt. Och det gäller iPad i högsta grad. Visst är iPad hype, men det är likväl trend och en långtgående och betydelsefull sådan som kommer stå sig över den initiala hypen. Inget hittills kommer i närheten av den omedelbara upplevelsen. 

De appar som vi ser idag för iPaden är av samma dignitet som när Netscapes första version kom hösten 1994, när world wide web öppnade hela världen (och Klick Data lanserade sin första internetutbildning ...). Trots att känslan av något extraordinärt så vet alla att det bara är början. Om TV slog igenom 1956 så är vi ,om vi räknar i internettermer och jämför tidsålder för televisionen, runt 1974. Det är motsvarigheten till tidsåldern med färgtv:ns genomslag och en tidsålder då vi hade deckargenren med Kojak, Baretta, Cannon, Rockford Stories och Columbo. Idag har vi en helt annan television och det är samma sak med datorerna. Vi vet att det transformeras i en snabb takt och mediamönstret med detta. Ipad är banbrytande.

Med iPad kommer vi att ha en konsumtion av TV och Internetmedia som är den ultimata konvergensen. Där iPhone är för liten är iPad tillräckligt stor. Där TV´n är för klumpig är iPad tillräckligt smidig. Där bärbara datorer inte är socialt acceptabelt är iPad rumsren. Du får den intima känslan som du får med en iPhone med iPad. Den är din och du styr den med dina två fingrar. Inzoomningen för läsbarheten är fenomenal. Early adopters som jag själv är älskar redan maskinen. Early followers kommer göra det och sen kommer mainstream- den stora boomen av normalanvändare att ta över. Förmodligen redan i år. I kapp med att apparna specialgjroda för iPad kommer ut och funktionaliteten ökar och med den affärsnyttan förutom glädjekalkylerna. Årets julklapp är redan avgjord. iPaden ligger under alla julgranar i år. For sure. Det är redan klart den 3 april. Svensk Handel kan redan nu skicka ut pressreleasen. Ingen idé att vänta till oktober...Game over.

När jag träffade Apples medgrundare Steve Wozniak på en segwaypolo träning i Sunnyvale 24 timmar efter lanseringen (se bild ovan) så berättade han att han suttit i kön som alla andra Applefreaks (!) som inte fick någon förtur till maskinerna innan de släpptes på lördagsmorgonen den 3 April 2010 (han slutade på Apple i slutet av 70-talet/ början av 80-talet). Han hade suttit med Pages och Numbers och Keynote hela natten det första dygnet och haft ett långt snack med Steve Jobs, pga. av att en Appleanställd hade visat honom iPad i strid med sekretessen i kön till lanseringen och riskerade sitt jobb på kuppen (Steve Wozniak eller The Woz som han kallas, sa att Steve Jobs som han pratat med efter händelsen skulle se till att killen som emot sekretessavtalet visat Apples grundare hur en iPad fungerade fick ha kvar anställningen och sin iPad...).

Han var som många andra övertygad om att iPad kommer förändra mycket inom många områden. Även om han berättade att han fortfarande använde Eudora som mailprogram (!) för att man kunde vidarbefordra bilder enklare med detta program och köra Applescript som han älskade för sina specialkommandon så var han helt inställd på att ha iPad som sin huvudmaskin.

Även om undertecknad är övertygad om iPads fördelar och succé kommersiellt så skall man ändå se den i sitt sammanhang av arsenal av datorer vi idag använder. iPad i sig är coolt förstås. Om The Woz kommer byta ut sina datorer mot iPad, så ser jag det mer som att iPad är en storasyster i familjen av datorer. För mig är iMac 27 "pappa" trygg och ansvarsfull, MacBook Pro "mamma", som gör allt även ute på fältet , iPhone en kaxig och stöddiga lillebror som fixar det mesta med små medel, medan iPad är den stora sexiga storasystern som får alla på fall och som kan bryta en PC-äktenskap i bitar om man inte är försiktig...

Det finns ett socialt mönster som ofta underskattas. iPad har med sin smidiga storlek en given plats i arsenalen av datorer, men den kommer inte ersätta all användning av traditionella datorer. Men den kommer vara nummer 1 inom flera områden. Jag skissar fram dessa efter tre veckors användande:

A. Mötesantecknaren. Vi kommer att se iPad som mötesverktyget nr 1. Alla chefer och folk som går på möten regelbundet kommer sitta med en iPad och anteckna. Det är ett lika acceptabelt verktyg som en anteckningsbok. Genom att information som man ibland behöver omgående på nätet under möten blir så enkelt att tillgå utan att man knappar på ett tangentbord (vilket kan vara lite störande för folk som uppfattar en som frånvarande) kommer iPad smälta in väldigt väl. Signalvärdet av att sitta med en iPad, the number Uno symbol for beeing in line with time skall heller inte underskattas. Det är affärsmännens svar på Gucciväskor. Det kommer massa med bra appar för mötesanteckningar och jag har hittills funnit Notes Pro som bäst.

B. Hemsurfmaskinen nr 1. TV-tittande idag är i många hem en verksamhet man gör under tiden för surfning. TV blir ett surr i bakgrunden medan man surfar. Det accellereras med iPad. Det är en soffmaskin nr 1.

C. iPad är en perfekt dator att surfa med liggande. Jag skojar inte. Att ligga på huvudkudden med en iPhone är okej, men text-tv appen fungerar bara om man vrider den 46% då det inte går att låsa en iPhone i liggande läge. Med iPad kan du det genom en knapp på högersidan. Du ligger och läser webben på kudden. Det är en dröm. Du bläddrar med fingret precis som du gör med en bok och det känns helt naturligt. Jag har köpt ett fordral som skyddar framsidan och detta framsideskydd är som ett omslag som också gör att man kan vila iPad som en bok med hård pärm i sängen. Helt suveränt. Märket hette incase och är snäppet bättre än Apples eget fordral.

D. Spel. Jag är ingen spelperson, men jag har fastnat helt för ett bowlingspel som heter 10 Pinshuffle på paddan! Det är som Tetris. Helt beroendeframkallande. Fungerar precis som bowling med alla regler, men du skyfflar klotet som en shufflepjäs. Om jag någon gång hamnar på rehab med Tiger Woods så är det pga. av detta spel.

E. Köksdatorn. Det har inte riktigt funnits en dator som fungerat i köket som en naturlig och socialt accepterad pryl. Sätt dig med en vanlig bärbar dator med din fru en morgon och läs tidningen på nätet. Hon ger dig skarpa blickar och ber dig snart syrligt googla "skilsmässoadvokat". Men med iPad kan du lätt läsa tidningen utan trycksvärta på fingrarna. Den kommer dessutom att stå som musikanläggning på kökshyllans stereo då vi länge velat ha itunes med tryckskärm och tyckt iPod/ iPhones skärm varit för litet då "riktiga" iTunes är större och mer utrymligt. Inga alternativ innan iPad har varit tillgängliga som löst detta.

F. Långdistansdatorn. Jag hade 19% kvar av batteriet efter 13,5 timmars flygning mellan San Francisco- Amsterdam och Stockholm. Då hade jag pausat för matservering, incheckning och en filmrulle i sätesbion, vilket är normalt användande. Jag hade inte läst en bok utan suttit med iPad annars hela tiden. Batterikraften är helt osannolikt bra. Jag trodde aldrig att Steve Jobs var sann när han berättade om batteritiuden som normalt är överdriven, men detta var något enastående bra. Flygplansdatorn nr. 1 blir iPad.

G. Utbildningsdator nr 1. Det är en kunskapsmaskin som sitter i handen på människor som vill lära ut och lära in. Det är som hand i handsken för detta även om apparna inte riktigt hunnit dit än att det är självklart idag. Men det kommer.

H. Facebookgenerationens ålderdomshemsdator. Vilken dator kommer vi sitta och twittra med på åldersdomeshemmen om några år? Jo, vi kommer självklart att sitta med iPads där Skypes iPhoneapp dubbleras upp 2x när vi ska ringa på folk och vi kommer sitta där och uppdatera Facebookstatusraden med "Nu serverar de raggmunkar till lunch igen här på Kattrumpan " . Enkelheten med fingrarna och zoomningen gör att webbsidorna kan läsas av alla med gråstarr...

Skämt åsido. Visst har jag i korta stunder kännt lite besvikelse under de snart tre veckorna jag har haft min iPad. Wall Street Journal tvingar t.ex. på reklam under surfning i deras egen app. Hej då WSJ. Have a good life. I am leaving your app... Det går inte att ersätta musen med fingret på alla områden som kräver precision, t.ex skapande av Bezierkurvor, (och apparna som skapar dessa LYSER med sin frånvaro, vilket har att göra med Adobes njugga relation med Apple eller kanske är orsaken), men varje dag kommer det nya appar som gör produktiv nytta och som man baxnar av. Vi på Klick Data kommer även att hitta vägar för att använda denna maskin framgent, var så säkra.

Jag tycker den svenska vinklingen av iPadlanseringen generellt varit för negativ och fokuserat på problemen. T.ex. med Flash. Men det är som att sitta på ett lyxhotell och klaga på med att det inte är bra väder. They are missing the point. (Logga in med appen Jaadu RDP elller Logmein på din hemdator i iPad och surfa därifrån om Flash är kritiskt).

IpAd nummer 1Just nu går jag runt med en iPad i Stockholm signerad av Apples grundare. Det är lite som att ha den helige andens underskrift om man är medlem i Applereligionen (Steve Jobs och designern Jonathan Ive är Gud och Jesus, Apple Stores är kyrkorna ;  ja- ni fattar...). Klick Datas ordförande Bruno Neeser tyckte när jag berättade om detta att jag stilla kunde vandra ut i öknen med en cigarett i munnen då han upplevde att mitt liv nu var fullbordat.... Men då förklarade jag för honom att Steve Wozniak säkert redan berättat för alla på sin Facebook att han träffade grundaren av Klick Data på en segwaypoloträning och att det var HAN som stilla rullade ut i öknen på sin Segway med en cigarett i munnen...

Jag ser honom för övrigt bara som en farlig motståndare när vi spelar Sveriges första landskamp i Segwaypolo-VM på Barbados i juni. Sist kom Wozniaks lag 2:a i det som givetvis kallas The Woz Cup och det blir att försvara de svenska färgerna för första gången med hedern i behåll. Jag gjorde mål under träningen i Sunnyvale spelandes med Steves lag Polo Bears och ser fram att få göra mål mot honom på Barbados för Sverige. Men tyskarna (sist 3:a) blir också farliga liksom världsmästarna från Barbados. Nåväl. Vi får se om vi kommer dit i dessa askmolnstider, som bättre lämpar sig för att sitta hemma och utbilda sig framför Klick Datas Klickportalen K3 än att ligga på en tältsäng på Schiphol i väntan på rökavvecklingen. Jag kommer i vart fall ha min iPad med mig fullladdad på resan nästa gång jag reser.

Nedtecknat 20 April 2010 av

Erik Bolinder VD ,

Klick Data AB (publ)

PS. Appar specifikt anpassade för iPad som jag använder och gillar: Notes Pro, Keynote, Pages, Thomson Reuters (flera av dem), Bloomberg, BBC News, Magic Piano, Brushed, Sketchbook Pro, Ideate, Quill, iBooks, LogmeIn,  miniSynth PRO, Roambi, Tweetdeck . DS.

PPS.

En övernöjd Erik Bolinder visar upp sin nyinköpta iPad kl. 09.18 den
3 April 2010 i San Franciscos Apple Store. I bakgrunden överst i
trappan står Apples chefsarkitekt och guru Jonathan Ive och hälsar
de hängivna könördarna välkomna. Ive har designat alla
Apples banbrytande maskiner (iPhone, iPod, iMac osv.) sedan
1997 och har givetvis designat iPaden också.